Een planning maken en je daaraan houden, geeft een goed gevoel. Ja toch! Je doet de dingen die ertoe doen. Dat zorgt voor dat prettige gevoel. Daarom maak ik zelfs op mijn vrije dagen een to-do lijstje en hou ik me er (zoveel mogelijk) aan.

Nog beter wordt het als je afmakers op je lijstje zet. Twee of drie dingen die je vandaag afmaakt. Het gevoel van een goed besteedde dag wordt daarmee nog vele malen groter vooral als een afmaker een taak is die je al lang heb uitgesteld. Daarbij geven afmakers een sterke focus aan je dag. Weet je even niet wat je moet gaan doen, dan kun je altijd aan de slag met één van je afmakers. Laat ik het eens concreet maken met mijn eigen afmakers van vandaag (zaterdag):

Mijn drie afmakers van vandaag:
1) Het boek ‘Vanaf hier, vanaf Nu” uitlezen.
Ik ben de afgelopen week weer vervallen in de slechte gewoonte om in allerlei verschillende boeken te beginnen, maar niets uit te lezen. Deze gewoonte heeft tot gevolg dat ik steeds niet echt lekker in een boek kom. Het voelt versnipperd. Toen ik deze afmaker op de planning zette vanochtend waren er nog ongeveer 70 pagina’s te lezen. Nu het eind van de middag nadert, is het boek uit!
2) Al mijn kleding uit de kast halen en opnieuw op nette stapels leggen.
Misschien klinkt dit voor sommigen van jullie als een dagtaak. Ik heb (bewust) niet zo heel veel kleding, dus dit is een klusje van een dik half uur.  Omdat ik me al een tijdlang erger aan de bende in mijn klerenkast, gaat dit een hoop genoegen geven.
3) De eerste opzet van een blog schrijven, deze dus!
Als jij dit leest is dat dus klaar. Ik zet hem vandaag nog niet on-line, want ik vind het fijn om hem een dag later nog even te redigeren. Bovendien moeten er foto’s bij van mijn kledingkast klus en die is nu nog niet af.

(Zondag) Ik heb bovenstaande afmakers ook echt afgemaakt. Nu ik het geschrevene zit te redigeren (wat vandaag één van de afmakers is) kijk ik nog steeds met veel tevredenheid op gisteren terug. Terwijl het een ontspannen zaterdag was, heb ik een paar belangrijke noten gekraakt.

Als jij afmakers gaat kiezen, zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Heel belangrijk is dat de afmakers haalbaar zijn. Dat je ze dus echt af kunt maken. Op werkdagen met een volle agenda moet het gaan om taken die toch al op je agenda staan of om hele kleine afmakertjes. Die ene schroef die ergens ingedraaid en dat formulier dat nog gescand moet worden. Drie maal 5 minuten kan iedereen wel vinden in zijn dag.
Voor mij is het aantrekkelijk om verschillende soorten afmakers te kiezen: lezen; voor persoonlijke ontwikkeling, stapels kleding maken, voor de huishouding, blog schrijven, voor mijn bedrijf. Als ik alleen maar huishoudelijke afmakers op mijn lijstje zet, haak ik bij voorbaat af, maar dat kan voor jou natuurlijk anders zijn.

Welke afmakers kies jij voor vandaag?
Heb je ze echt afgemaakt?
Hoe voelde dat?
Ik vind het leuk als er reacties op deze blog komen. Ook als je nog vragen hebt, natuurlijk!

 

 

 

Share This