…maar goed ligt.
alsdeeerstehand

Als kind heb ik leren accordeon spelen. Ruim vier jaar ging ik wekelijks naar de muziekschool en leerde ik spelen van bladmuziek. Een deel van die stukken kan ik nog steeds spelen, mits ik de bladmuziek erbij heb. Als ik het uit m’n hoofd moet doen, kan ik maar één wals spelen.
Nu heb ik sinds een half jaar pianoles.

Ik oefen regelmatig en heb er erg veel plezier in als ik iedere keer een stukje beter word. Omdat ik om te kunnen spelen niet afhankelijk wil zijn van bladmuziek leer ik de stukken die ik mooi vind uit m’n hoofd. Om de stukken te onthouden, gebruik ik een trucje: ik moet precies weten hoe de linkerhand ligt als ik begin en wat de eerste paar noten zijn. Als ik dat eenmaal weet, dan komt de rest er (bijna) vanzelf achteraan. De ligging van die hand is van cruciaal belang om het hele stuk te kunnen spelen.

Beginnen is lastig. Beginnen met een taak. Niet blijven hangen in je mailbox of dingetjes die er minder toe doen, maar een start maken met dat wat je van plan was te doen. Of simpelweg wat je moet doen. Zoals vele gezegdes uit vroeger tijden, is ook “beginnen is het halve werk” een waarheid als een koe. Als je eenmaal bent begonnen, dan zit je er al snel in. In de flow van het werk. Mits je niet onderbroken wordt, is het dan meestal ook niet zo moeilijk om een taak tot een goed einde te brengen. Als we maar beginnen.

Om gemakkelijker aan iets te beginnen, is het van belang dat je heel precies weet waar je moet beginnen. Een mooi voorbeeld is een docent kunstgeschiedenis en kunstenaar die ik in coaching had: Leo. Leo werkt drie dagen per week op de kunstacademie en twee dagen in zijn atelier. Hij heeft een truc om ervoor te zorgen dat hij als hij in zijn atelier komt, zonder uitstel aan het werk gaat: als hij zijn atelierdag afrondt, legt hij zijn werk precies zó neer zodat hij precies weet waar hij wil beginnen. Het werkstuk ligt in de juiste hoek op zijn werktafel. De materialen die hij nodig heeft om te beginnen liggen klaar. Verder is alles opgeruimd en overzichtelijk. Hij hoeft alleen nog maar koffie te zetten en hij kan beginnen.

Wat Leo doet, is op allerlei werkzaamheden van toepassing. Eerst moet je, op het moment dat je met je werk stopt, dat heel bewust doen en daarbij al bedenken wanneer je weer aan de slag gaat en waar je dan mee wilt beginnen. Daarom is het zo belangrijk om je dag te plannen op de dag ervoor: dus: vrijdagmiddag als je je werkweek afrondt, bedenk je al waar je maandag mee begint. En dat bedenk je niet alleen: dat schrijf je ook op! Als je werkplek alleen door jou wordt gebruikt, leg je de juiste stukken op je bureau. Als je je werkplek deelt of op verschillende plekken werkt, zorg dan dat je jezelf eraan herinnert waarmee je gaat beginnen door een reminder in je (digitale) agenda of door het op je To-do lijst te schrijven.

De juiste voorbereiding geeft de grootste kans dat je ook echt gaat doen wat je wilde doen. Dan wordt het minder moeilijk om gewoon te beginnen.
De piano staat op mijn werkkamer. Ik zie hem direct als ik aan de slag ga en daardoor kruip ik er elke dag wel even achter. Op dit moment heb ik al drie nummers die ik uit mijn hoofd kan spelen, mits… de eerste hand maar goed ligt.

Share This