De gewoonte is er stapsgewijs ingeslopen. Mijn telefoon ging al een paar jaar elke avond met me mee naar bed. In de slaapkamer had mijn smartphone meerdere functies: wekker, een serie kijken voordat ik ga slapen of als ik last heb van slapeloosheid. Lag hij eerst nog op het nachtkastje, de laatste maanden lag hij daadwerkelijk naast me in bed en voelde het kaal als hij er niet lag. Bovendien lag daar ook mijn oplader, dus tja.. hij moest wel mee..

Heb jij ook deze onbewuste maar zeer dwingende gewoonte dat bijna iedere avond eindigt met Facebook of een aflevering van een serie in bed? Soms zelfs met appen of nog erger, e-mail? Zet na een lastige mail je hoofd maar eens uit om te gaan slapen, daar heb je op zijn minst een flinke dosis Netflix voor nodig. De vicieuze cirkel is dan een feit. Hoogste tijd om iets te doorbreken.

Eruit! 
Plotseling was ik het zat om mijn bed te delen met een digitaal apparaat. Hij moest eruit! Ik wilde weer voelen hoe het is om in bed alleen maar te lezen, te slapen of de liefde te bedrijven. Al mijn eerder pogingen om een geanalogiseerde slaapkamer te krijgen, waren mislukt. Toen ging ik te halfslachtig te werk: hem voor het slapen op vliegtuigstand zetten, hem weer op het nachtkastje leggen… het werkte allemaal maar even, want als je er niet voor uit bed hoeft is dat ding gegrepen voor je er erg in hebt. Deze keer heb ik het rigoureus aangepakt…

Voorbereiding is meer dan het halve werk
Als ook jij je telefoon de slaapkamer uit wilt, zorg dat je de volgende voorbereidingen doet:

1. Zorg voor een betrouwbare wekker.
2. Kies een plek voor je oplader buiten de slaapkamer.
3. Leg iets fijns op je nachtkastje: een roman, een klein opschrijfboekje, gedichtenbundel. Niet te ingewikkeld, maar wel met kwaliteit.

Wennen
De eerste avond voelde het erg onwennig. Mijn bed voelde leeg, bijna alsof ik iemand en niet iets miste…. tjonge..tegelijkertijd genoot ik heel erg van de rust. Omdat er geen telefoon is met allerlei opties om dingen te doen en/of te zien, is het stiller… helderder bijna. Ook de slaap zelf is beter. Alsof het een slaap is die meer uitrust, terwijl mijn dromen juist veel levendiger zijn geworden.

Valkuilen waren er ook. Soms vond ik opeens dat ik ’s nachts bereikbaar moest zijn voor iemand. Soms vond ik dat ik echt lekker series in bed mocht kijken. Meestal kon ik me bedwingen. Soms heb ik wel een uurtje Netflix gekeken. In ieder geval is het gelukt om op het moment dat ik ging slapen de telefoon op zijn vaste nieuwe plek achter te laten: eenzaam en alleen op het kastje in de woonkamer. Ik ben vast van plan om dat zo te houden.

Analoog = rustig + helder
Het is best lastig om precies te beschrijven waarom deze analogisering me zo goed bevalt. Als je het wilt snappen, kun je het het beste zelf uitproberen. Er zijn al steeds meer mensen die een off-line dag per week hebben ingesteld of als ze thuis zijn gekomen van het werk, de telefoon uit en in hun werktas houden. Al deze mensen zijn op zoek naar de rust die analoog leven geeft. Analoog uitrusten is echt anders dan digitaal bijkomen. Weet je nog het voelt om een uur te lezen, te tekenen of een brief te schrijven? Pas als je het uitprobeert, voel je hoeveel effect steeds on-line zijn op je heeft ook buiten de slaapkamer.

Wil je hulp bij het installeren van een nieuwe gewoonte zoals het buiten de slaapkamer houden van je telefoon dan is een één keer coaching misschien iets voor jou. Ik hoor graag middels het contactformulier wat je vraag of wens is.

Share This