fotolia_40013400_xs

Het bruist en het borrelt. Beginnersenergie stroomt door me heen. Er zitten honderden zinnen in mijn hoofd die ik op kan schrijven. Ik voel op een prettige manier gespannen. Wat heb ik nu een leuk project bedacht! Ik ga in de komende weken aan de slag met mijn eigen uitstelgedrag en er gelijk over schrijven.
Mag ik alsjeblieft direct beginnen?

Voor creëren van de resultaten die je verlangt bezit de ontkiemingsenergie een heel bijzondere energie – de energie die kenmerkend is voor elk begin. Je voelt de uitbarsting van energie soms als je een nieuw project initieert: wanneer je aan een nieuw dieet begint, een nieuwe baan hebt gekregen, wanneer je aan een nieuwe rechtszaak begint, wanneer je research gaat doen voor het ontwerpen van een nieuw technisch apparaat etc. etc.”

Zo beschrijft Robert Fritz in zijn boek De weg van de minste weerstand de beginnersenergie. Mijn minder-uitstel-project zit in de ontkiemingsfase. Het begin. Het zaadje in de hand, terwijl de geploegde aarde open ligt. Het werk begint pas en er zijn nog geen moeilijke momenten geweest. De verveling slaat nog lang niet toe. Als mijn lijf het zou toelaten, zou ik zo de hele dag achter m’n laptop kunnen zitten en schrijven, schrijven, schrijven…

Maak er gebruik van
Het is slim om goed gebruik te maken van beginnersenergie. Om alle ideeën die in je opkomen direct te verzamelen. Fritz schrijft over filmmaker Hitchcock die hield van het proces van het bedenken van een nieuwe film. Binnen korte tijd had hij zo een heel script opgeschreven. Hij hield een stuk minder van het (veel langzamere) proces van het produceren van de film. Ik kan me dat levendig voorstellen. Op dit moment is ieder woord dat ik schrijf meegenomen. Maar hoe is dat als ik na een aantal weken van gekkigheid niet weet wat ik nog moet schrijven over uitstelgedrag? Als ik het gevoel heb 100 keer in herhaling te vallen? Als ik in de vrijdagen (die ik nu heb gereserveerd om te schrijven) duizend andere dingen te doen heb of veel te moe ben van de werkweek en er niet aan moet denken om nog achter mijn laptop te kruipen om me nota bene bezig te houden met uitstelgedrag!

Hmm… wie dan leeft wie dan zorgt. Het is goed om me bewust te zijn dat die periodes eraan kunnen komen. Het is niet goed om me door dit soort vooruitblikken nu al van mijn beginnerslol te laten beroven. Ik heb er nu zin in! Dat is wat telt.

Het eind voor ogen
Een deel van de energie komt doordat ik op dit moment een heel helder beeld heb van wat ik wil doen. Gedurende een half jaar iedere week schrijven over mijn persoonlijke aanpak van uitstelgedrag aangevuld met tips en trucs die ik in ruim 20 jaar coaching heb verzameld en uitgeprobeerd. Het is een persoonlijk verhaal. Ik beschrijf een proces dat ik ook daadwerkelijk ga doorlopen. In het komende half jaar ga ik hier iedere week een blog over publiceren. Alleen dat is al een activiteit die ik nogal eens uitstel. Vanaf nu dus niet meer! 

Bij iedere activiteit of ieder project helpt het om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Dat bedoel ik letterlijk. Je hebt een beeld van wat er ligt op het moment dat je klaar bent met je actie. Hoe ziet het er dan precies uit? Is je bureau leeg en staan je boeken netjes op een rij? Ligt er een ingebonden projectplan met een kleurige kaft? Staat er een voorstelling waar de mensen om kunnen lachen en huilen? Hoe helderder het beeld, hoe groter de energie om eraan te werken. En dat hoeft niet per se alleen over materiële zaken te gaan: Hoe wil je je liefdesrelatie vormgeven? Hoe wil je samen zijn met je kinderen? Hoe ziet een fijne gezamenlijke avondmaaltijd eruit? Stephen Covey heeft er in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van leiderschap’ een prachtige term voor; Begin met het eind voor ogen.

Beginnen met het einde voor ogen betekent beginnen met een duidelijk beeld van je einddoel. Het houdt in dat je weet waar je heengaat zodat je beter begrijpt waar je nu bent, en ook altijd stappen kunt zetten in de juiste richting.”

Een deadline
Naast het helder voor ogen hebben van het eindplaatje, helpt het ook om daar een tijd aan te verbinden. Wanneer is die boekenkast opgeruimd? Wanneer ligt dat projectplan op tafel of is de première van dat toneelstuk?

Het woord deadline komt uit het Engels, en betekent “bewegingsloze lijn” de onwrikbaarheid van de tijdslimiet wordt daarmee benadrukt. Een andere verklaring dateert uit de 19e eeuw. Gevangenissen en gevangenkampen waren toen slecht beveiligd, en ontsnappingspogingen kwamen veelvuldig voor. Daarom werd een ‘deadline’ op de grond aangebracht: wie hier overheen ging, werd zonder pardon doodgeschoten. De term werd later overdrachtelijk gebruikt: het werk mocht niet tot na de einddatum voortduren, gebeurde dit toch dan waren er consequenties aan verbonden.” Wikipeidia

Gelukkig zijn de deadlines waar wij tegenwoordig mee te maken hebben minder dodelijk dan die uit de gevangenissen in de 19e eeuw. Tegelijkertijd is het een heel goed hulpmiddel tegen uitstelgedrag. Neem een deadline dodelijk serieus. Dan zal de neiging tot uitstel een stuk kleiner zijn. Als ik werk moet doen voor iemand anders, hou ik me veel gemakkelijker aan aan deadlines dan wanneer het ‘alleen maar’ voor mezelf is. Daarin zal ik vast niet de enige zijn. Het is mooi dat we ons aan onze afspraken willen houden en het goed willen doen voor de ander. Het wordt een probleem als we daardoor telkens onze eigen deadlines niet halen. Als daardoor activiteiten die ‘alleen maar’ voor jezelf zijn steeds worden uitgesteld. Een mens leeft niet bij waardering alleen. Dat heeft een wijs iemand gezegd. Helaas weet ik niet meer wie.

Maak het publiek
Als je (zoals ik) gevoelig bent voor afspraken met anderen, dan kun je daar gebruik van maken. Met het publiek maken van je doel, creëer je precies de juiste hoeveelheid druk om je doelgericht te houden. Deze blog wordt voor het eind van de werkdag gepubliceerd en komt ook op mijn Facebook- pagina. Dan heb ik mijn doel dus gelijk wereldkundig gemaakt. 

Actie van de week:
Is er iets dat jij lang hebt uitgesteld?
Kies het eerste dat in je opkomt.
Maak er
NU een begin mee.
Al is het maar tien minuten.
Maak gebruik van de beginnersenergie! 

Vind je het lastig om zelf te beginnen, dan kan ik je daarbij helpen. Maak dan eerst een afspraak voor een (gratis) kennismakingsgesprek.

Share This