Het is een lieve en vrolijke dame die Kon Mari. In haar boeken leert ze je opruimen. Door een object in je handen te houden en te voelen of je een ‘spark of joy’ krijgt, bepaal je wat je wel en wat je niet wilt houden. Kort geleden is ze verhuisd van haar geboorteland Japan naar Amerika en nu dendert ze met haar opruimserie Tydying up (Netflix) de Nederlandse huizen binnen. Foto’s van strak opgeruimde sokkenlades bevolken social media en ik doe daar vrolijk aan mee. Steeds meer mensen gaan aan de slag en doen hun overbodige spullen weg.

Duurzaam opruimen: alles een vaste plek
Ik hou van opruimen en van opgeruimd houden. Twee heel verschillende dingen overigens. Bij het één ga je intensief aan de slag om bijvoorbeeld je hele keuken aan te pakken. Kastjes leeg, spullen eruit en dat wat je niet meer wilt klaarzetten om weg te geven of naar de kringloop winkel te brengen. Dan uitsoppen en lekker overzichtelijk terug zetten wat je wilt houden. Bij deze intensieve opruimacties geef je al je spullen een vaste plek. Dat is handig om je huis vervolgens opgeruimd te houden. Opgeruimd houden gaat over het dagelijkse wegleggen van spullen op de plek die je voor ze hebt bedacht.

Het huis uit?
Opruimen prima! Niets mis mee. Weer eens goed kijken naar wat je eigenlijk allemaal hebt. Handiger indelen. In een ander kastje zetten. Even lekker schoonmaken. De keerzijde van Kon Mari begint als al die spullen die wij teveel hebben ons huis uit moeten. De vuilnisbak lijkt daarin de slechtste oplossing dus brengen we het het liefst naar de kringloopwinkel, maar is dat wel zo handig?

Go kringloop!
Sinds de Kon Mari hype ook in Nederland heeft toegeslagen hebben de kringloopstations te maken met een overmatige aanvoer van spullen waar de eigenaren geen ‘spark joy’ meer bij voelen. Als je spullen weg doet, ook als je het naar de kringloop brengt, komt het nu vanwege de overflow, vaak bij het vuilnis terecht. Iedereen weet dat we daar al meer dan genoeg van hebben. Ik zeg niet dat we moeten stoppen met de kringloopwinkels in tegendeel: als je iets nodig hebt moet je vanaf nu daar naartoe!

Kooplust
Zeker in een lekker leeg en opgeruimd huis komt vanzelf een keer de drang om iets aan te schaffen. Ik heb het zelf heel sterk met boeken. Alles in mij roept dat als ik dat ene boek heb, ik echt blij wordt. Dus moet het gekocht. Dat kan snel. Binnen 5 minuten heb je besteld en betaald. Een dag later of zelfs nog dezelfde dag wordt het bij je thuis bezorgd. Joepie. Sparkel! Joy!

Niets mis dus met opruimen. Wel met weggooien.
In plaats weggooien, wil ik een paar alternatieve voorstellen doen:
– Organiseer met je vrienden een ruilfeest voor kleding. Wat niemand anders blij maakt, neem je zelf weer mee naar huis en neem je een volgende keer weer mee. Het jurkje dat de ene keer niemand wil, is de andere keer de hit van de avond.
– Een ruilapp groep: als je iets weg doet of nodig hebt, kun je dat in deze groep melden. Het handigst met mensen die dicht in de buurt wonen en die je regelmatig ziet (buren, collega’s). Er zijn natuurlijk al vele platforms met: gratis af te halen enzo. Laten we daar vooral goed gebruik van maken. Net nog was een buurvrouw van me op zoek naar een eenpersoons dekbedovertrek. Die kan ze van mijn lenen en hoeft ze dus niet te kopen.
– Neem een pauze voor je iets koopt. Als je van plan bent om iets te kopen, vraag je eerst af of je het echt nodig hebt. Vraag je daarna af of je het ook bij de kringloop kunt kopen. Weet je dat niet, ga dan op zijn minst even kijken.
– Stop de spullen die je op dit moment niet waardeert of niet nodig hebt in een doos en zet het op zolder of in de kelder. Ik herinner me nog goed dat mijn moeder steeds een deel van ons speelgoed op zolder zetten. Als het dan een half jaar later weer naar benden kwam, leek het alsof het zo nieuwe uit de winkel kwam.

Opruimen kan een manier zijn om wat je hebt te herwaarderen. Met aandacht je spullen door je handen laten gaan en tot je door laten dringen hoe rijk je bent (en dan heb ik het niet alleen over spullen). De drang om nieuwe dingen je huis binnen te halen, wordt dan een heel stuk kleiner. Niet fijn voor de economie, wel voor ons milieu.. en dat dat geeft pas echt een spark joy.

Share This