…een sleutel om je dromen waar te maken?

Discipline? Dat riekt naar straffen en tuchtigen. Naar doen wat moet, zonder te denken. Naar domweg luisteren naar de baas en niet meer zelf nadenken. Dat is niet de discipline waar ik het over heb. Wel bedoel ik de discipline om te doen wat ertoe doet. Om elke dag een stapje te zetten in de richting van je droom. Om je droom te durven vertalen in doelen en deze stap voor stap gaan behalen. Daarbij kan discipline goed helpen.

Je weet ondertussen wel  dat ik graag boeken lees die direct of indirect te maken hebben met het begrip plannen. Zo lees ik op dit moment Gouden Discipline geschreven door Mayta Braun & Jeroen van den Brink. Het is nog niet helemaal uit, maar ik wil er toch alvast iets over vertellen omdat het mij een bijzonder inzicht gaf.

Discipline wordt vaak beschreven als een soort spier. Een spier die je kunt trainen, maar die ook moe kan worden. Als je hem voor het één gebruikt, kun je hem niet meer voor iets anders gebruiken. Een beetje suikerwater drinken helpt om hem weer actief te krijgen, maar dat moet je om allerlei andere redenen natuurlijk niet al te vaak doen. Wat belangrijk is, is dat je je realiseert dat het gebruik beperkt is, dat het gedurende de dag een keertje op is en dat dat dus normaal is. Je bent geen slapjanus.

Tijdens het lezen van Gouden Discipline, realiseerde ik me opeens dat ik mijn discipline spier de afgelopen tijd nogal onhandig heb gebruikt. Ik had namelijk de huishouding weer eens uitermate strak georganiseerd met elke ochtend en elke avond een hele rij vaste routines. Dat werkte voor mijn huishouding als een speer, maar bracht me erg weinig voldoening. Als ik namelijk heel diep in mijn hart kijk, dan kan het me geen bal schelen of de was altijd klaar is en gevouwen in de kast ligt. Dan vind ik het helemaal geen punt om een keer een aanrecht vol vaat te hebben of een wat rommelige keukentafel. Het is wel fijn als het allemaal clean is, maar niet belangrijk.

In mijn schone, opgeruimde huis zonder vuile was, had ik geen puf meer voor schrijven of andere zaken die ik heel erg leuk vind. Ik had mijn discipline opgebruikt voordat ik aan de dingen toekwam die er echt toe deden. Toen ik dat door had, heb ik het roer omgegooid. Ik zorg nu dat ik mijn discipline eerst gebruik voor mijn doelen en mijn dromen en als er dan nog wat over is voor een wasje. Daarom is er nu weer een blog en ligt er nog een flinke stapel was ;)

De tip is dus: gebruik je discipline eerst voor de dingen die er voor jou echt toe doen. Is dat je huishouding? Prima. Is dat het op een rij zetten van de kwartaalcijfers van je bedrijf? Ook prima. Schilderen, schrijven of een andere creatieve bezigheid. Ook goed.

Wil je hulp bij het ontwikkelen van je discipline, dan kan een coachingsgesprek je daarbij helpen. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Share This