Voorheen schreef ik heel onregelmatig blogs. Soms drie in een maand. Soms drie maanden niet. Komend jaar ga ik consistent worden. Ik ga één keer per maand een blog publiceren. Iedere eerste maandag aan de maand. Daarom vandaag de eerste blog van 2019. Heel gestructureerd. Heel overzichtelijk. Binnen die structuur kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten.

Als twaalfjarige kon ik me in de dorpsbibliotheek al overweldigd voelen door alle boeken die ik zou kunnen lezen. Nu ligt alles wat er ooit geschreven is, in welke taal dan ook, drie klikken bij me vandaan. Fantastisch! Afschuwelijk! Want als ik aan een boek begin, hoe weet ik dan zeker dat ik niet veel beter een ander boek kan lezen? Die andere die ik net ook op mijn scherm voorbij zag komen. Zou me die niet net iets meer voldoening geven? Nog net iets meer meevoeren in een verhaal? En dan heb ik het alleen nog maar over boeken. Er zijn zoveel opties, zoveel mogelijkheden dat het heel ingewikkeld is om een beetje overzicht te houden. Daarvoor moet je kiezen. En dat doen we niet zo graag. We willen liefst alle opties open houden.

Iedereen heeft te maken met een overload aan aanbod. In alles. Als je moeite hebt met kiezen, dan kom je tot niets. Dan krijg je geen overzicht, geen rust en blijf je hangen in rusteloos heen en weer scrollen tussen het één en het ander. Geen diepgang. Geen ruimte voor creativiteit. Huh? Maar om creatief te zijn, heb je toch juist heel veel input nodig. Heel veel ideetjes?

Nee!
Het is niet voor niets dat Marie Kondo met haar opruimmethode een hit is op Netflix. Zij biedt iets waar heel veel mensen behoefte aan hebben: ze helpt ze om te kiezen. En dat kiezen doe je dan door te voelen of een object je blij maakt of niet, de zogenaamde ‘spark of joy’. Deelnemers aan haar programma zeggen dat het veel meer is dan opruimen. Ze worden er rustiger van en dan borrelen er creatieve ideeën op .

Aan de slag met jouw creatieve project:
Kies in je huis een plek waar je creatief wilt zijn. Handwerk je maar begin je nooit omdat je je spulletjes niet kunt vinden of je veel teveel projecten hebt liggen? Hou je van schrijven maar heb je geen goede plek met voldoende licht? Wil je een fotoboek maken? Het script voor een film afschrijven? Eindelijk de klei tot een beeldje maken? Volg onderstaande stappen:

  1. Ruim op! Ruim de plek waar je aan de slag wilt op. Doe dit grondig. Trek de la helemaal leeg, sop ‘m uit en leg alleen terug waar je echt blij van wordt, dus niet: “daar zou ik nog weleens iets mee kunnen, ooit”. Nee, het moet je nu al blij maken.
  2. Kies! Kies welk creatieve project je gaat aanpakken. Kies er één. Dat wordt je creatieve focusproject voor de komende tijd. Iedere keer als je iets creatiefs wilt doen, ga je aan de slag met dit project. Tot het helemaal af is. Dan pas kies je iets nieuws. Als je helemaal toegewijd bent aan één project, kun je erin opgaan en het genoegen smaken van iets echt af maken.
  3. Focus! Misschien helpt het om een vast moment op de dag te kiezen waarop je met je creatieve project aan de slag gaat. Niet wachten op inspiratie. Gewoon gaan zitten en beginnen. De creativiteit gaat pas stromen als je begint. Als je tussentijds de neiging krijgt om toch iets anders te gaan doen, moet je jezelf liefdevol maar ook een beetje streng terughalen daar je focusproject. Concentreren is iets dat je moet blijven oefenen. Dat is niet alleen goed voor je project, maar ook voor je brein. Pas als je iets een tijdje volhoudt, ontstaat er diepgang en daarmee veel meer voldoening.
  4. Speelruimte maken! Heb je last ven een interne criticus die je al tegenhoudt voor je begonnen bent met je creatieve project? Lees en doe dan het boek: Speelruimte maken! dan zul je zien dat er manieren zijn om toch lekker te gaan tekenen, schrijven, boetseren, dansen of wat jou dan ook maar blij maakt!

Uiteraard hoor ik graag aan welk creatief project jij bent begonnen en hoe je ervoor zorgt dat je je blijft concentreren. Misschien heb je zelfs foto’s van het eindresultaat.

Share This