Wilmie Voortman
Coach & Schrijver op zoek naar evenwicht tussen
Plannen & Loslaten

In iedere coaching die ik doe gaat het steeds om dezelfde vraag: hoe zorg je ervoor dat je ruimte maakt voor dat wat van belang is voor jou, hier & nu. Ook voor mezelf is dit een vraag waar ik nog regelmatig het antwoord op schuldig moet blijven. Soms lukt het, soms niet. Maar met mijn levensmotto doet dat er gelukkig niet zo verschrikkelijk veel meer toe.

“Wat ik vandaag ook doe of laat, ik ben goed genoeg!”
Brené Brown: De moed van imperfectie

Jarenlang heb ik mij vooral bezig gehouden met de kracht van improviseren. Met de drie houdingen : Accepteren,  Risico nemen en Tegenwoordige tijd, hielp ik teams en individuen uit zeer uiteenlopende beroepsgroepen. Ik leerde ze het verschil tussen blokkeren en accepteren. Ik daagde ze uit om risico’s te nemen, buiten de comfortzone te gaan zodat ze fouten als belangrijke leermomenten gingen zien. Zijn in de tegenwoordige tijd leefde ik zoveel mogelijk voor.

In 2009 schreef ik over dit alles Improviseer! en creëer meer ruimte voor jezelf. (op dit moment ben ik dit boek aan het herschrijven. De titel wordt: Speelruimte maken!)Boek: improviseer

Vanuit een andere invalshoek schreef ik begin 2015 opnieuw over het evenwicht tussen plannen en loslaten in het boek: “Gewoon Beginnen” opnieuw uitgebreid aan de orde. In dit persoonlijke relaas dat ik kort na het plotselinge overlijden van mijn vader schreef, beschrijf ik mijn zoektocht van 31 dagen naar het antwoord op de vraag: Is uitstellen nou wel of niet zonde van je tijd? Ik onderzoek allerlei tips en trucs om minder uit te stellen en ervaar aan den lijve dat je met meer efficiëntie  niet per definitie meer teweeg brengt en al helemaal niet gelukkiger wordt. Eenvoudig tevreden zijn, raakt in al die gejaagdheid op de achtergrond. Veel belangrijker blijkt jezelf telkens weer de vraag te stellen: Wat wil ik? Wat wil ik nu echt?