… buiten en binnen.

Mijn werk* was een tijdlang best hectisch omdat er een aantal grote projecten tegelijkertijd liepen.

(* Misschien moet ik even uitleggen wat ik bedoel met ‘mijn werk’: Naast mijn coachingspraktijk werk ik als zakelijk- en artistiek ondersteuner bij Stut Theater. Een functie met veel taken, veel papieren, veel mail en veel mensen die iets van me nodig hebben. Een heerlijke baan.)

De hectiek vertaalde zich in een hele berg onaffe taken en vanwege veel onderbrekingen was het moeilijk om te plannen, laat staan alles wat ik gepland had, op het geplande moment te doen. Zowel de in-bakjes op mijn bureau als mijn digitale in-bakje zaten propvol. Overal stapels, maar ik werd er niet (meer) onrustig van: hoe kan dat?

Ik ga liever zonder te douchen dan zonder te mediteren de deur uit.

Meditatie werkt
De mensen die deze blogs volgen of die mij kennen als coach weten dat ik al een tijdlang dagelijks mediteer. Ik begon met 10 minuten, maar nu vind ik een half uur vaak al aan de korte kant. Ik ga liever zonder te douchen dan zonder te mediteren de deur uit. Mediteren maakt me rustiger, opgeruimder en vrolijker. Uiteraard heeft dit ook zijn weerslag op mijn werk. Mijn concentratievermogen is krachtiger, daardoor kan ik in een werkuur meer teweeg brengen. Tegelijkertijd voel ik beter wanneer het tijd is om te stoppen. Ook als een taak nog niet helemaal klaar is. Ik ben minder perfectionistisch, zie meer de tijdelijkheid van zaken in en geniet dus ook van zaken die nog maar half af zijn. Ook opruimen doe ik anders: zachter. Misschien kun ook jij eens experimenteren met ‘zachtjes opruimen’. Het gaat zo…

Je ruimt van buiten en van binnen op.

Zachtjes opruimen
Als je begint met opruimen, is het goed om je te realiseren dat het niet gaat om het behalen van perfectie. Natuurlijk is het een prettig gevoel als je je inbox hebt leeg gewerkt, maar over een paar minuten zijn er alweer nieuwe mails.  Mails waar je nog iets mee moet, waar je nog even op moet broeden, dus die je niet zomaar snel ook even op kunt ruimen. Opruimen is tijdelijk. Dat betekent niet dat het niet van belang is om wat overzicht te bewaren. Overzicht kan rust geven. Maar als ‘opgeruimd zijn’ een dwingend streven wordt, zal er van rust weinig sprake zijn. Ik gebruik tegenwoordig opruimen als activiteit op momenten dat ik even tot mezelf wil komen. Ik ruim dan ‘zachtjes’ op. Niet snel, niet gehaast, niet doelgericht, maar zachtjes. Beginnen bovenaan de stapel. Het eerste papier opruimen. Een ademhaling. Een blik uit het raam. Dan pas het volgende papier. Op deze manier wordt opruimen een manier om ook vanbinnen opgeruimd te raken. Om ook daar meer rust te vinden.

Als je minder hard rent, zie je de dingen beter.

Maren
Ik probeer me voor te stellen welke ‘maren’ jij hebt bij het bovenstaande. Het grootste struikelblok dat mensen ervaren als het gaat over gaan mediteren of activiteiten langzamer uitvoeren, is dat ze die tijd niet menen te hebben. Daarover kan ik alleen maar het volgende zeggen: meditatie levert je tijd op. Door de innerlijke rust, ben je beter gefocust en zie je sneller of iets wel echt moet gebeuren. Als je minder hard rent, zie je de dingen beter. En los van beter of slechter, het wordt er in ieder geval een stuk leuker op. En als je geen tijd kunt vinden om te mediteren, dan kun je altijd alvast beginnen met ‘zachtjes opruimen’. Misschien vanavond nog een stukje van je keuken misschien? Breng alle aandacht in deze activiteit, berg de spullen langzaam één voor één op hun juiste plek. Zo ruim je niet alleen je keuken, maar ook jezelf op.

Als je naar aanleiding van wat ik schrijf een vraag heb, hoor ik dat graag!  Stuur een mail naar deplanningscaoch@gmail.com. Wil je een kennismakingsgesprek om mogelijke coaching te bespreken, dan kun je je daarvoor direct aanmelden middels contactformulier.

Share This